Dorita Savert
English

 

BIOGRAFIE

In het werk van Dorita Savert is niets wat het lijkt. Er worden vragen gesteld over de manier waarop wij observeren, hoe wij deze observaties vertalen en zo waarnemen. Onderwerpen als ruimtevaart en de Hortus Botanicus dienen oorspronkelijk als uitgangspunt waarbij ontdekkingsreizen een terugkerend thema is. De ontdekking van het verleden, de geschiedenis, de open ruimte en de betovering van een witte plek op de kaart.

IN THE GARDEN OF MY MIND is een nieuwe serie bewerkte foto's waarbij de perceptie van het individu wordt onderzocht door middel van een imaginaire tuin. Uitgangspunt is de tuin van de kunstenaar waar bijzondere planten gekweekt worden. Deze collectie is samengesteld om in de serie te gebruiken. De perspex toplaag van de foto's zijn, zoals eerder bij de videosculpturen van Dorita Savert, handmatig opgeschuurd. Door dit proces is het niet meer duidelijk of het nu een foto, tekening of aquarel betreft en lijkt het alsof de bloemen achter melkglas zijn geperst. Zo ontstaat er een nieuwe realiteit en kan de toeschouwer zich afvragen of hier sprake is van een ode aan de natuur of een conservatie van bijna uitgestorven specimen.

THE ART OF SEEING NATURE een foto serie met het duingebied van Terschelling en de Veluwse bossen als uitgangspunt. De toeschouwer wordt uitgedaagd mee te gaan op een reis door landschappen die steeds zeldzamer worden in onze stedelijke omgeving. Tegelijkertijd vormen de aantastingen in het landschap door bebouwing een nieuw beeld. Er wordt de suggestie gewekt van reflectie maar bij nadere beschouwing blijkt het een samenstelling te zijn van 2 verschllende foto's.

Selectie tentoonstellingen:
Museum Martena, Franeker (solo); Museum Joure, Joure (solo); Kunstuitleen Friesland, Leeuwarden (solo); Galerie Halte de Engel, Gemeentehuis De Steeg (solo); Galerie CCRix, Antwerpen (België, solo); Galerie De Vooruit, Gent (België, solo); World Wide Videofestival, Den Haag; Fukui AV Center, Fukui (Japan); Videonale, Bonner Kunstverein, Bonn (Duitsland); Elac, Lyon (Frankrijk); Multimediale, Zentrum für Kunst und Medientechnologie, Karlsruhe (Duitsland); International Art Festival, Györ (Hongarije); CBK Gelderland, Arnhem; De Oosterkerk, Amsterdam (solo); Galerie d'Eglantier, Amsterdam (solo); Museum voor Moderne Kunst, Arnhem; Stedelijk Museum Het Prinsenhof, Delft; Noorderlicht Fotomanifestatie, Leeuwarden; International Short Film Festival, Oberhausen (Duitsland); Hilton Brussels City, Brussel, België (solo).

Museum Joure

Overzicht expositie Museum Joure 2015

Selectie publicaties en interviews: 
ArtAlert mei 2023, Leeuwarder Courant; AVRO radio 2; De Gelderlander; Kabeltelevisie Amsterdam; Mediamatic; De Morgen (België); catalogus Videonale Bonn (Duitsland); catalogus Multimediale Karlsruhe (Duitsland); De houdbaarheid van videokunst (Conservering van de Nederlandse videokunst collectie) Stichting Behoud Moderne Kunst; catalogus Museum 't Coopmanshûs (solo); De Kleur van Friesland, beeldende kunst na 1945, Huub Mous; catalogus De Kleine Parade, Fries Museum; catalogus Gallery Art Show, Martinihal Groningen

Selectie werken opgenomen in de collectie:
Kunstcollectie Gemeente Rheden; Stichting Beeldende Kunst Friesland; distributie collectie Instituut voor de Mediakunst NIMK/ LIMA, Amsterdam; Collectie Hekkelman Arnhem; Bibliotheek Gemeente Rotterdam; Artotheek Den Haag; Györ International Art Festival (Hongarije); Time Based Arts / Montevideo Amsterdam;  Media Art Friesland en diverse particuliere kunstverzamelaars in binnen- en buitenland

Dorita Savert is afgestudeerd aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Kunstacademie Arnhem, afdeling Fine Art (BEAR)

 

prijs indicatie: schilderijen € 350 - € 2500, tekeningen € 150 - € 1000, fotografie € 150 - € 2000

uitvoerig curriculum vitae op aanvraag via info@doritasavert.nl

links:

Distributie Collectie LIMA (Living Media Art) Amsterdam: "Watching" (video)

Distributie Collectie LIMA (Living Media Art) Amsterdam: "Four Roses " (video)

Distributie Collectie LIMA (Living Media Art) Amsterdam: "Sultan's Heart " (video

Keunstwurk